Into the woods I go to loose my mind and find my soul.

Come to the woods, for here is rest. There is no repose like that of the green deep woods.

John Muir

Forest bathing is a thing

Misschien hoorde je de term forest bathing of shinrin-yoku al eens vallen?

Shinrin-yoku, een Japans woord dat letterlijk bosbaden betekent, is tegenwoordig hip & trendy. Eigenlijk betekent het gewoon zoveel als ‘tot rust komen in het bos’ of zoals ze in het Leugenpaleis plachten te zeggen ‘mijmerend verwijlen bij het geboomte’.

In het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw, toen yours truly nog in de pampers zat, startte Japan met Shinrin-yoku als mediacampagne: mensen naar buiten krijgen.

En dat had effect!

Uit onderzoek bleek al snel dat de positieve effecten voor je gezondheid enorm zijn. Dat had je met gezond boerenverstand al kunnen raden waarschijnlijk 😉

Wandelen in de natuur zorgt voor een vertraging van je hartslag en je bloeddruk en geeft je immuunsysteem een boost. Door een daling van het stresshormoon cortisol kan je ontspannen en valt de stress van je af. Dat heeft dan weer een positief effect op slaapproblemen en depressieve klachten. Ook je concentratie heeft baat bij een goeie portie bosbaden. Deze effecten zijn al merkbaar na een kwartier tot een half uurtje in het bos.

Boswandelingen als manier om je gezondheid te boosten, quoi. Waar wacht je nog op?

Jaja, allemaal goed en wel. Maar verwacht je nu van mij dat ik ga staan boomknuffelen?” Ik hoor het je al denken. En no worries, boomknuffelen is niet verplicht. Dat zie ik mezelf eerlijk gezegd ook niet doen. Maar het is nu ook niet meteen jouw gewone zondagse boswandeling.

Het gaat erom dat je vertraagt en je zintuigen helemaal afstemt op het huidige moment, een soort van meditatie of mindfulness in de open lucht.

Forest bathing doe je zo

Zet je smartphone uit of laat hem thuis. Om te bosbaden is er liefst zo weinig mogelijk afleiding. Daarom trek je er ook best alleen op uit. Zo kan je volledig aanwezig zijn in het moment.

Wandel zonder verwachtingen en zonder doel voor ogen. Laat je meevoeren door je lichaam.

Stop geregeld tijdens je wandeling om  je zintuigen te voeden. Zet je neer op een rustig plekje. Kijk rond, luister naar de natuurgeluiden, snuif de geur op van het bos, voel de bladeren en waarom geen besje proeven?

Autumn shows us how beautiful it is to let things go.

Mijn favoriete seizoen is misschien wel de herfst. Een waar feest voor je zintuigen als je dan het bos intrekt. Het fijne is ook dat elke keer anders is. Je ontdekt steeds weer nieuwe aspecten. Het gaat nooit vervelen.

Tijdens shinrin-yoku leg je de focus op je zintuigen. Op die manier  kan je even  uit je eigen hoofd komen en je gedachten laten voor wat ze zijn. Door zo te vertragen en stil te vallen, kom je uit bij je eigen stilte. Al lukt je dat misschien niet meteen. Net als bij meditatie vraagt het oefening.

Misschien is de herfst wel mijn favoriete seizoen omdat ik hou van de symboliek van het “vallen van de bladeren”. De natuur leert ons dat je niet het hele jaar door hoeft te bloeien. Dat het best oké is om los te laten.

Over loslaten gesproken: Jon Kabat-Zinn, één van de grondleggers van mindfulness heeft hier een mooie gedachte over. Het is niet zozeer een kwestie van loslaten- als je dat kon, zou je het wel doen. In plaats van “loslaten” (let it go) kunnen we beter spreken van “laten zijn” (let it be).

Dat vind ik best  geruststellend. Je hoeft iets niet los te laten, je kan het gewoon laten zijn zoals het is. En jij, wat wil jij laten zijn?

Get on your boots…

So, get on your boots! Trek de natuur in en laat je meevoeren. Heb je niet onmiddellijk een bos in de buurt? Je kan ook kiezen om één van de natuuroases van Natuur en Bos te gaan ontdekken. Dat zijn korte bewegwijzerde lussen van ongeveer 2 kilometer, je vindt ze ondermeer in het Zoniënwoud, in Heverleebos en in het Linden – en Chartreuzenbos in Lubbeek.

Forest bathing at home…

Telewerken in onze home office is het “nieuwe normaal”, met dank aan jeweetwelwat.

Probeer de natuur in huis te brengen met deze tips. Je gezondheid en je humeur varen er wel bij. Al vervangt dat natuurlijk niet ‘the real thing’ van wat modder aan je wandelschoenen… Misschien kan je tijdens je volgende wandeling op zoek gaan naar wat natuuraccessoires?

En als je toe bent aan een pauze na al die videocalls: leg je gsm opzij en trek naar buiten. Vanaf je de drempel over bent, ben je ‘even weg’.

Ik wens je een deugddoende zondagnamiddag, met voldoende tijd om te genieten van de wondere weldaad van de natuur! Bij atelier Zin kan je trouwens terecht voor wandelcoaching en forest bathing op maat.

Liefs,

Lien

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *